De gasten in het tweede seizoen van de Mr.WerkenPodcast zijn kopstukken uit de wetenschap en politiek die op een aansprekende manier kunnen vertellen over juridische actualiteiten. Van Europarlementariër, onderzoeker, Tweede Kamerlid tot professor: ze zijn allemaal vertegenwoordigd.

Zie hierna wie er in het tweede seizoen van de Mr.WerkenPodcast te gast zijn:

Jerfi Uzman foto

Over de freestyle kabinetsformatie

Prof. dr. Jerfi Uzman is hoogleraar Staatsrecht aan de Universiteit Utrecht. In zijn onderzoeken houdt hij zich onder meer bezig met het politieke Staatsrecht. Hij schrijft graag over het de vraagstukken die horen bij het  snijvlak van recht en politiek.

In zijn bijdrage aan de Mr.WerkenPodcast zoomen we in op de kabinetsformatie volgend op de verkiezingsuitslag in maart 2021. Jerfi legt uit welke Staatsrechtelijke waarborgen er gelden bij zo’n formatie. Daarnaast  wordt ingegaan op de vraag of de politiek zich wel aan die waarborgen houdt en wat zou er anders moeten om het formatieproces gestroomlijnder te laten verlopen.

Foto Ian Sumner

Over de perikelen rondom internationaal draagmoederschap

Prof. mr. dr. Ian Sumner is hoogleraar Familierecht en Internationaal Privaatrecht aan de Tilburg Law School. Naast zijn rol als hoogleraar is Ian ook rechter-plaatsvervanger bij de Rechtbank Overijssel. Ian doet veel en afwisselend onderzoek naar verschillende (met name) internationale vraagstukken die voorliggen binnen het familierecht.

In zijn bijdrage aan de Mr.WerkenPodcast zoomen we in op (internationaal) draagmoederschap. Ian geeft een toelichting op het wetsvoorstel Kind, Draagmoederschap en Afstemming en legt uit welke (internationale) vraagstukken er komen kijken bij het verantwoord reguleren van het draagmoederschap. 

Den Haag, 20-04-2021
Lisa van Ginneken
Foto Martijn Beekman / D66

Over het spanningsveld tussen AI en privacy

Lisa van Ginneken is sinds maart 2021 lid van de Tweede Kamer namens D66. Binnen de fractie van D66 is Lisa verantwoordelijk voor de portefeuille ICT & Privacy én de portefeuille van de Digitale overheid. Als voormalig softwareontwikkelaar weet Lisa van deze onderwerpen alles af.

In haar bijdrage aan de Mr.WerkenPodcast zoomen we in op het driedelige voorstel van de Europese Commissie om een regelgevingskader op te stellen om Artifical Intelligence (AI) technologie te reguleren. Lisa licht haar visie op dit voorstel toe en aan de hand van de scherpe reacties naar aanleiding van het gepresenteerde voorstel wordt in de podcast besproken wát er nog aan het voorstel zou moeten worden aangepast voordat het regelgevingskader klaar is voor gebruik in de Europese Unie. 

Hilde Verweij foto (1)

Over aansprakelijkheid van ouders voor schade van hun kind

Mr. Hilde Verweij-Hoogendijk is PHD-kandidaat aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam.  Zij schrijft haar proefschrift over ‘Aansprakelijkheid en verzekering’ in gezinsverband en doet onder meer onderzoek naar de aansprakelijkheid van ouders wegens de schending van hun zorgplicht voor de veiligheid van hun kind.

In haar bijdrage aan de Mr.WerkenPodcast zoomen we in op een spraakmakende uitspraak van de rechtbank Gelderland (ECLI: NL: RBGEL:2018:4466). Hilde legt uit waarom deze uitspraak zo bijzonder is. Daarnaast gaat Hilde in op de vraag hoe in het buitenland wordt aangekeken tegen de zorgplicht van ouders ten opzichte van hun kinderen. Is Nederland uniek in zijn visie en wat staat er de komende tijd te veranderen op dit vlak? 

Elout

Over huurkorting in Coronatijd

Mr. Elout Korevaar is advocaat in Eindhoven. Daarnaast is Elout docent bij de afdeling burgerlijk recht van de Universiteit Leiden. Hij is gespecialiseerd in het civiele vastgoedrecht en huurrecht. 

In zijn bijdrage aan de Mr.WerkenPodcast gaan we in gesprek over een recente uitspraak van de Hoge Raad (ECLI:NL:HR:2021:1974). In deze uitspraak beantwoordt de Hoge Raad de vraag of huurders huurkorting kunnen eisen als zij van het door hen gehuurde, vanwege Corona-gerelateerde overheidsmaatregelen, niet- of niet volledig gebruik kunnen maken. Elout gaat in op het antwoord dat de Hoge Raad op deze vraag formuleerde en bespreekt in hoeverre deze uitspraak van invloed is op overige Corona-gerelateerde rechtspraak. 

Zoekresultaat – inzien document